Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007

"τρυποκάρυδος" του tom robbins


"Η ανθρωπότητα εξελίχθηκε (αν εξελίχτηκε) όχι γιατί υπήρξε σοβαρή, υπεύθυνη και προσεκτική, αλλά γιατί υπήρξε κεφάτη, επαναστατική και ανώριμη."

"Η ισότητα δεν έιναι να βλέπεις διαφορετικά πράγματα όμοια, ισότητα είναι να βλέπεις διαφορετικά πράγματα διαφορετικά."

"ούτε για τους παράνομους ειν' εύκολη εποχή. Δεν υπάρχει πια κοινή ηθική συναίνεση. Παλιά, την εποχή που όλοι συμφωνούσαν για το τι ήταν σωστό και τι ήταν λάθος, ο παράνομος έκανε απλώς τα λάθος πράγματα που έπρεπε να γίνουν, και τα ΄κανε είτε για την ελευθερία, είτε για την ομορφιά, είτε και για το κέφι του. Τώρα οι διακρίσεις έχουν θολώσει, μια πράξη τελείως λάθος -που για τον παράνομο είναι σωστή- μπορεί να ερμηνευθεί από πολλούς σα σωστή και κατά συνέπεια να θεωρηθεί πως ο παράνομος κάνει λάθος. Δεν μπορείς να κονταροχτυπηθείς με ανεμόμυλους αν δε στέκονται στη θέση τους."

"Η αγάπη δεν είναι κοντσέρτο αρπίχορδου σε κάποιο αριστοκρατικό σαλονάκι. (...) Η αγάπη είναι κάτι το ιδιωτικό και πρωτόγονο, και κάπου μέσα της έχει μια δόση φόβου και τρόμου. Σκέφτομαι το χαρτί της Σελήνης στην τράπουλα του Ταρό: ένα παράξενο, τεράστιο καρκινοειδές οστρακόδερμο, με γυαλιστερή πανοπλία και απειλητικές δαγκάνες, βγαίνει τσαλαβουτώντας από μια στέρνα καθώς άγρια σκυλιά ουρλιάζουν προς το φεγγάρι. Πίσω απ' τις καρδούλες και τα λουλουδάκια, η αγάπη είναι κάτι τέτοιο. Όλες οι προσπάθειες να τη νοικοκυρέψουμε, να τη ραφινάρουμε, να ντύσουμε τα καβούρια περιστέρια και να τα βάλουμε να τραγουδάνε σα σοπράνο, είναι τζίφος."

"<<Μμμμμ>>, είπε κείνος.
Και κείνη συμφώνησε."


Δεν υπάρχουν σχόλια: